10 Ocak 2019 Perşembe

Nedir bu insan?

-Aristo'nun İnsanı-
İnsanlık nedir sorusu ile yazıya bodoslama bir giriş yapmak istiyorum. İnsanlık nedir? Beşeriyyet nedir? Aslında beşeriyyet ve insanlık nedir sorularından önce insanın tanımını yapmak icap edecektir. Felsefik olarak bakarsak büyük düşünür Aristo'nun tanımı ile ''insan düşünen bir hayvandır''.Zannımca bu tanımda bir sıkıntı olduğu aşikardır. Evet belli bir yere kadar bu tespiti savunabiliriz.İnsan düşüncesi ile var düşünce yoksa insan da yok fakat insan sadece düşünen bir hayvan da değildir bu tanım insanı tamamen kesip biçerek,son derece sığ bir kalıba sokma çabasından ileriye gidemeyen bir durumdur.İnsan evet düşünür,düşünecektir hayvandan ayrılan en önemli özelliği de budur zaten,ancak insan ferdi bir varlık olmadığından bu düşünce insanın sadece kendisini değil çevresini de bir o denli etkileyecektir,düşüncesi ile çevresinde yer bulur yer edinir saygın kişiler tarafından hürmet görür.Bu hürmet ile de göğsü kabarır.
İsmet Özel Amentü isimli şiirinde;
''İnsan 
eşref-i mahlûkattır derdi babam''
dizeleri ile şiirine başlar.''Eşref''kelimesi tarihteki yazılı olan kaynaklarda ilk defa Da'i Mehmed Efendi'nin Nevhatü'l Uşşak isimli eserinde geçtiğini de belirtmek gerekir.Şeref kelimesi arapça kökenli olup en onurlu,en şerefli anlamlarında kullanılmaktadır.

Bu kadar teorik bilginin ve insanın etrafında anlamsal olarak bir daire çizdikten sonra insanın bu evrendeki yerine de göz atmak sanırım elzem olacaktır.İnsan,bu dünyaya geldiği ilk günden beri bir takım inançların peşinde koşmuştur,koşacaktır,koşmalıdır.Ancak insan bu şekilde hayatını belli gayeler çerçevesinde oturtabilir ve kendini hayatın amacına kaptırmış olacaktır.
İnsanlık tarihi boyunca insan, inanmak isteyen bu inancı için çaba sarf eden bir varlık olmuştur.Eğer Türklerden yola çıkarsak kimi dönem bu inanç Gök Tanrı kimi dönem buda,kimi dönem de ise Allah(c.c) olmuştur bu sadece Türklerde mi böyledir?Tabii ki hayır dünya üzerinde hangi topluluk varsa büyük bir güce inanmak ona ibadet ve şükür etmek istemiştir bunun sebebi ise karşılaştığı sıkıntılar karşısında bu sıkıntılarla baş edemeyeceğini anlayıp bir ulu güce dayanma ona dua edip ona yalvarmaktır.Bu sıkıntılı durumdan da ancak böyle kurtulacağına inanır.
Burada yazıyı noktalarken Aristo'nun dediği gibi insan sadece düşünen bir hayvan değil bunu ötesinde dünya üzerindeki yaratılmışların en şereflisi tabir-i caiz ise ''eşref-i mahluk''tur.
Her zaman da bir şekilde inanmak istemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aşk Cinayetiymiş!

Geçenlerde bir haber gördüm:"Aşk cinayeti" İnsan düşünüyor.Aşkın cinayeti olur mu?Aşıksan neden cinayet işlersin?Hele ki sevdiğin ...